Bra att veta om vikingatiden!

​​Hej alla vikingar!

Jag är glad att kunna berätta att vi på Vikingabyn kommer att satsa stort på fler grönytor i vår nöjespark. Dessa grönytor kommer att vara perfekta för familjer som vill ha picknick, mata ankor, kasta frisbee eller bara slappa i solen. Vi kommer att anlita ett företag som specialiserar sig på trädgårdsservice för att sköta om alla grönytor, så ni kan vara säkra på att de alltid kommer vara välskötta och trevliga att vistas på.

Vi vill också passa på att berätta om våra nya teaterpjäser som skildrar livet på vikingatiden. Vi hoppas att dessa pjäser ska ge våra besökare en inblick i vikingarnas vardag och historia. För er som inte vet så mycket om vikingar än, här kommer lite fakta:

  • Vikingar var nordiska folk som levde mellan 700-talet och 1100-talet. De var kända för sina krigsfärder och handel över stora delar av Europa, men också för sin kultur och konst.
  • Vikingarnas samhälle var uppdelat i klasser, med kungar, präster, krigare och bönder. 
  • Många vikingar var också hantverkare, som till exempel sömmerskor, smeder och träsnickare.
  • Vikingar var också mycket religiösa och hade många gudar och gudinnor som de dyrkade. Deras huvudgud var Oden, som ansågs vara visdomens gud.
  • Många vikingar bodde i bosättningar som bestod av stugor, byggda av trä och täckta med halm eller gräs. De hade också båtar, som de använde för att resa och handla med andra folk.

Här är några kända vikingar som ni kanske har hört talas om:

  • Ragnar Lothbrok: Ragnar var en legendarisk vikingahövding som sades vara en av de mäktigaste kungarna i vikingatiden. Han var känd för sina många krigsfärder till England och Frankrike, och sades ha haft många konkubiner och barn. Enligt sagorna var han även far till den kände vikingahövdingen Björn Järnsida.
  • Leif Eriksson: Leif var en norsk viking som är känd som den förste europé som upptäckte Nordamerika. Han sades ha seglat till det som senare skulle komma att kallas Vinland (nuvarande Kanada och New England) år 1000, omkring 500 år innan Columbus upptäckte Amerika.
  • Harald Hårdråde: Harald var en norsk kung som rådde under 1100-talet. Han är känd för att ha sammanfört de olika vikingarikena i Norge och skapat en gemensam riktning för landet. Han är också känd för sin löfte att han skulle döka håret i guld om han någonsin kom tillbaka från ett krigsfälttåg, vilket han senare gjorde.

Vi hoppas att våra nya teaterpjäser och grönytor kommer att ge er en ännu roligare dag på Vikingabyn. Vi ser fram emot att välkomna er alla här!

Lämna en kommentar