Bakom kulisserna: En vild teaterpjäs

Nu när säsongen närmar sig sitt slut är det dags att bjuda på en liten inblick kring vad som har hänt här i Vikingabyn. Det har varit en rolig säsong och något som ni besökare verkligen uppskattade var vår friluftsteater. Dessa har blivit väldigt populära bland våra besökare och särskilt bland de utländska turisterna som sett serier som Vikings.

Årets pjäs var ju som ni alla vet hämtad därifrån och det var väldigt roligt att sätta upp Ragnar Lodbroks saga i flera akter. Det är ju en historia som det finns väldigt lite fakta kring och den är öppen för tolkningar. Vi gjorde det på vårt sätt och skapade en eldig, blodig historia där det var många svärdsdueller och hårda bataljer.

Under en av våra första föreställningar höll det dock på att gå riktigt illa under scenen där Ragnar och kungen av England gör upp på tu man hand. På scenen hade någon glömt kvar en dunk svetsgas stockholm efter en reparation som gjordes tidigare och i den aktuella scenen håller Ragnar en fackla i handen som han svingar som ett vapen.

Detta var inte många decimeter från att bli en lättare katastrof men lyckligtvis hann en vaken scenarbetare slänga sig fram och avlägsna dunken innan den fattade eld.

En annan incident inträffade mot slutet av säsongen då skådespelarna som spelade två bifigurer gick all in på en riktig svärdsfight. De både hade gjort upp på förhand att de skulle köra på riktigt och avbryta först om någon blev skadad och sade ett stoppord. Nu hörde en medarbetare detta och bytte ut deras svärd mot två gummisvärd, vilket var tur då den ene träffade den andre i huvudet med ett välriktat hugg. Nu blev det knappt en bula.

Till nästa år kommer vi att se över rutinerna för att undvika sådana fadäser även om det inte skedde någon olycka i år i något av fallen.

Lämna en kommentar